Mondriaan in een eigentijds residentieel nieuwbouwproject
Als interieurarchitect is het mijn passie om verschillende stijlen en invloeden te verbinden om unieke en persoonlijke ruimtes te creëren. Eén van mijn recente realisaties in een nieuwbouwproject is sterk geïnspireerd door de beroemde schilder Piet Mondriaan. De uitdaging was om zijn kenmerkende stijl strakke lijnen en geometrische vormen te vertalen naar een modern en eigentijds interieurontwerp. Mijn realisatie combineert abstractie en minimalisme om een ruimte te verkrijgen die zowel esthetisch als functioneel is en volledig op maat van mijn klant.
In dit ontwerp dienden de lijnen en vlakken niet alleen als esthetisch element maar ook als een instrument om verschillende functies in de ruimte met elkaar te verbinden. Dit lijnenspel bracht een natuurlijke overgang tussen de eetruimte, keuken en salon. Zo creëerde ik een harmonieus geheel in een beperkte ruimte.
strakke lijnen en geometrie in je nieuwbouwproject? Contacteer ons
Wie was Piet Mondriaan?
Piet Mondriaan https://nl.wikipedia.org/wiki/Piet_Mondriaan was een Nederlandse kunstenaar die zijn carrière begon met het schilderen van realistische landschappen, voornamelijk bomen. Naarmate zijn stijl evolueerde werd zijn werk steeds abstracter. Als eindpunt kennen we zijn beroemde schilderijen die bestonden uit strakke lijnen en vlakken in primaire kleuren. Mondriaans werk is geworteld in eenvoud en balans en zijn schilderijen weerspiegelen de essentie van de natuurlijke vormen die hem inspireerden. Zijn geometrische composities met lijnen en vlakken zijn eigenlijk abstracte bomen.
Zijn visie op eenvoud en abstractie heeft wereldwijd invloed gehad op ontwerpers en architecten. Voor dit nieuwbouwproject heb ik deze visie vertaald naar een ontwerp waarin lijnen en vlakken als verbindende elementen dienen tussen verschillende functies in de ruimte. In mijn interieurontwerp zette ik deze principes om naar esthetiek, comfort en functie.
Geometrie en strakke lijnen vormen het interieur van het nieuwbouwproject
Een van de meest kenmerkende aspecten van Mondriaans werk is het gebruik van rechte lijnen en rechthoeken om een gevoel van orde en structuur te creëren. In dit interieurontwerp van dit nieuwbouwproject heb ik het lijnenspel met de vlakken als instrument gebruikt. Zo kon ik een visueel aantrekkelijke ruimte ontwerpen en de verschillende functies van de ruimte op een subtiele manier met elkaar verbinden.
Strakke lijnen in de architectuur
Bij de eerste stap van het ontwerp heb ik ervoor gekozen om strakke lijnen te integreren in de architectonische elementen van de ruimte. Om er één geheel van te maken heb ik één kastenwand ontworpen die het volgende bevat: kast (met legger) voor de eetkamer, keukenkasten, haardwand met TV en berging geïntegreerd. Al deze kasten apart vragen andere dieptes en hoogtes. Met Mondriaan als inspiratie kan je daar een geheel van maken. De tabletten die doorlopen, zowel verticaal als horizontaal fungeren hier als getekende lijnen in een 2D beeld. Aan dit 2D beeld is dan een derde dimensie toegevoegd in de diepte.
Vloeren en wanden
De vloeren en wanden werden een canvas waarop Mondriaans geometrie tot leven kwam. Het niveauverschil tussen de eetkamer en keuken speelt hierbij een belangrijke rol. Dit verschil zorgt ervoor dat de keukentablet en eettafel op hetzelfde niveau kunnen blijven. De terugliggende plint en sokkel voor de haard zijn elementen die het lijnenspel verder versterken. Zo ontstaat er een visueel continuüm dat de ruimtes onopvallend laat overvloeien in elkaar zodat je nergens het gevoel krijgt dat dit om kleine oppervlaktes gaat.
Zwarte lijnen als verbindend element
De zwarte lijnen die Mondriaan gebruikte om kleurvlakken te scheiden zijn ook in het interieurontwerp opgenomen. Dit zie je terug in de afwerking van meubels, raamkozijnen en zelfs verlichtingsarmaturen. Deze lijnen zorgen voor een strak en modern contrast met de witte muren en subtiele kleuren in de ruimte.
Balans en minimalisme voor functionele esthetiek
Wat me het meest aantrok in de stijl van Mondriaan is zijn streven naar balans en eenvoud. Dit zijn belangrijke principes in mijn werk als interieurarchitect. Voor dit nieuwbouwproject heb ik gekozen voor een minimalistische inrichting waarbij elk element zorgvuldig is gekozen om een harmonieus geheel te vormen. De kastenwand die van het geheel 1 maakt en de kasten in het middenblok zijn gemaakt uit laminaat (Arpa 2620 Sixty Bianco vg) met een linnenstructuur. De terugliggende trekker en het blok waar de dampkap in is verwerk is een accent (Unilin F992 M01 Brushed bronze). De zwarte elementen lijken brut staal maar zijn in Arpa Fenix 0720 Nero Ingo. De tabletten op de middenblok zijn in Calacatta marmer.
Door het beperkt gebruik van materialen krijgen we overal dezelfde look & feel en door het ontwerp heb je nergens het gevoel dat dit om kleine oppervlaktes gaat.
Ruimte om te ademen
In de schilderijen van Mondriaan zijn de witruimtes tussen de lijnen en vlakken een essentieel onderdeel van de compositie. Zo heb ik ook in dit interieur veel aandacht besteed aan openheid en luchtigheid in de ruimte. Dit deed ik door niet elke hoek op te vullen met meubels of decoratie en zo ontstaat er een gevoel van rust en ruimte die mijn klant belangrijk vond.
Mondriaan als inspiratiebron voor modern interieurdesign
De stijl van Mondriaan blijft een belangrijke inspiratiebron voor hedendaags design. Zijn strakke lijnen, minimaal kleurgebruik en eenvoudige vormen bieden grenzeloze mogelijkheden om moderne ruimtes te creëren die zowel visueel aantrekkelijk als functioneel zijn.
Heb jij ook een droominterieur in gedachten waarbij kunst en design samenvloeien? Als interieurarchitect help ik je graag om jouw visie werkelijkheid te laten worden. Neem contact met me op voor een vrijblijvend gesprek en ontdek hoe we samen een uniek en op maat gemaakt ontwerp kunnen vormgeven.
Neem vandaag nog contact op en samen brengen we jouw droominterieur tot leven!